Pages

25 jaanuar 2011

Valimislubaduste täitmisest aruandmine võiks olla erakondadele seadusega kohustuslik.

Valimiste eel jagavad esinduskogudesse kandideerijad valimislubadusi ja hoolimata sellest, et nende lubaduste andmine on saanud kohati isegi halva värvingu, teevad nad minu meelest õigesti. Kõige kahtlasem lugu oleks ju hoopis nende kandidaatidega, kel üldse kas kogu riigi või kohaliku omavalitsuse arendamisest ideed puuduvad ja seega nad ka mitte midagi ei mõista lubada. Nende valituks osutumise korral on meie ühise elukorralduse arengusuunad või sootuks nende puudumine prognoosimatu. Lubadused või valimisprogrammid, kuidas neid iganes nimetada, peakski olema keskne asi valimiskampaanias, mille alusel valija otsuse langetab. Sest asi, mida tegelikult valitakse, on 4 aastat tulevikuarenguid vastavalt siis ühe erakonna nägemust mööda ühes ja teise erakonna nähemust mööda teises suunas. Ja see suund programmis kirjas ongi.

Samas on valimislubadustega nii üleriigilisel, kui kohalikul tasandil meil asjad valdavalt nii, et peale valimisi kiputakse neid unustama. Ja seda nii lubajate/poliitikute, kui ka valijate poolt. Valija mäletab ilmselt mõningaid eelmise korra lubadusi - neid, mis olid kas lihtsalt värvikad või inimest ennast eriliselt puudutasid. Poliitikute poolt eksponeeritakse valikuliselt neid enda lubadusi, mis täidetud või konkurendi omi, mis täitmata.  Süsteemset lähenemist valimistel väljakäidud programmide täitmisele ja sellest ka regulaarsele teadaandmisele pole aga mina veel kohanud. Ometi on eelmistel valimistel lubatu ja selle täitmine või mittetäitmine ainukeseks sisuliseks garantiiks uute lubaduste teokssaamise hindamisel. Tegu annab sõnale kaalu.
Paraku aga vabatahtlikult ilmselt selliste aruannete koostamisele siiski ei minda. Ja põhjuseid on siin mitmeid. Üheks põhjuseks on kindlasti see, et kardetakse kirjalikult tunnistada, et osa lubadustest jäid täitmata. Samas sunniks selline aruandekohustus ka programmide koostamisel veelgi tõsisemalt kaalutlema ühe või teise punkti programmi lisamise üle - kas selle täitmine on ikka reaalne. Sellisel juhul saaks aga programm vähematraktiivsem ja väheneks ilmselt ka valimisedu ja selle sama programmi elluviimistõenäosus.Tekib omamoodi paradoks - erakond, mis vabatahtlikult otsustab koostada oma programmi täitmise aruande, riskib valimiseduga ja oma programmi elluviimisega. Ainus väljapääs sellest oleks, teha kõne all olevate aruannete koostamine seadusega kohustuslikuks kõikidele valituks osutunud erakondadele. 

Keskmise valija vaatevinklist on uute valimiste eel eelmise programmi täitmise aruande läbilugemine aga ilmselt väga suur ettevõtmine. Eriti kui sellised aruanded peaks kõikidelt eelmistel valimistel edu saavutanud erakondadelt tulema. Samas tuleks ju ka end kurssi viia uute programmidega. Pealegi hakatakse erakondade programme eeldatavasti täitma kohe peale valimisi ja kuna valimistevaheline aeg, 4 aastat on ikka küllaltki pikk, siis on üsna ebaotstarbekas oodata nende täitmise teadaandmisega aastaid. Usun, et ka inimesed tahaks programmi täitmisest lugeda/kuulda varem - kõige parem oleks sellest teavitada kohe peale ühe või teise lubaduse/eesmärgi elluviimist. Samas on oluline, et need nö. raportid, mis lubaduste täitmise kohta siis regulaarselt tekivad, koonduks ühte kohta, sest valimisperioodi möödumisel tahaks valija ja miks mitte ka ajakirjandus kindlast kogu lubatu ja tehtu tervikuna üle vaadata.

Nii nagu ettevõtted peavad koostama kohustuslikus korras majandusaasta aruandeid ja arstid ja õpetajad peavad koostama küll aasta ja kvartali ja veerandiaruandeid ja kalurid peavad koostama püügiaruandeid, võiks ka riigikokku ja kohalikesse volikogudesse pääsenud erakonnad omada kohustust koostada vähemalt kord aastas oma lubaduste täitmise aruanne. Veel parem kui selline aruanne koostatakse internetipõhisena, kus valijad saaks eelnevalt ära määratleda teda konkreetselt huvitavad valimisprogrammi punktid ja nende täitmise kohta siis reaalajas, kohe kui erakonna poolt sissekanne tehakse, informeeritud saaks.

(Olgu repliigina lisatud, et Kuressaare IRL on nii 2005 kui 2009 aasta kohalikel valimistel oma eelmise programmi täitmise aruande koostanud ja ka avalikkusele esitanud ning me kavatseme teha seda ka edaspidi.)

1 kommentaar:

  1. Täna Argo Sind hea idee eest! Alustasime Rae vallas oma aruande koostamisega. Aruanne kohustuslikuks, sellel on jumet!

    VastaKustuta