Pages

27 veebruar 2011

Emapensioni hakkavad saama ka täiskasvanud laste vanemad

 Isamaa ja Res Publica Liit kehtestab valimisedu korral 2012. aasta 1. jaanuarist emapensioni. Emapension on laste arvuga seotud pensionilisa, mida hakatakse maksma kõigile emadele. Seda pensionilisa hakkavad saama ka emad, kes on juba täna pensionil ja kelle lapsed on täiskasvanud.
Vanasti oli taluperedes palju lapsi. Eks siin oli kindlasti ka palju teisi põhjuseid, aga üks oli kahtlemata see, et lastes nähti otsest abijõudu nii talutöödeks, ehk siis majandusliku edukuse tagamiseks, kui ka vanaduspõlve puhuks. Täna on asjad teisiti ja ilma uuringutele viitamatagi on selge, et lasterohkus halvendab vanemate majanduslikku seisu. Ja seda nii olevikus kui tulevikus. Laste üleskasvatamine ja koolitamine on üsna kulukas. Samas selleks kulunud aeg ei võimalda emal teha karjääri ja nö. „koguda pensioniaastaid“. See aga omakorda vähendab talle vanaduspõlves makstavat riiklikku pensioni. Küll on aga lapsi hädasti „vaja“ kogu rahval, sest nende samade pensionite maksmiseks ja kogu riigi püstihoidmiseks on tarvis inimesi, kes töötaks, elu edendaks ja makse maksaks. Omamoodi vastuoluline olukord. Et seda vastuolu leevendada tulebki ka laste kasvatamise töö siduda pensioni suurusega.
Meie tänases pensioniarvestuses on osaliselt pensioni suurus seotud laste arvuga ka praegu. Seda aga mitte kõigile. Pärast 1991. aastat sündinud laste puhul ei arvestata seda paraku üldse. Enne 1999. aastat arvestati pensionistaaži hulka 2 aastat ühele vanemale iga lapse pealt tingimusel, et last oli kasvatatud vähemalt 8 aastat. See tähendab, et need isikud saavad 2 x 67,94 krooni kuus suuremat pensioni. Seda pensionilisa ei saa mitte mõlemad vanematest, vaid omavahelisel kokkuleppel üks vanematest või võõrasvanem. Pensionilisa saamiseks pidi laps olema 1. jaanuariks 1999 olema saanud 8 aastaseks ehk olema sündinud enne Eesti Vabariigi taastamist.

Kui suur on meie poolt pakutav emapension?
Emapensioni hakatakse maksma võrdses suuruses pensionilisana iga lapse pealt. Arvestuse aluseks on pensioniarvestuse aasta koefitsiendi 1,0 korrutis 3-ga. Seega saaks pensionile minev kahe lapse ema, kelle laps on sündinud pärast 1991. aastat, tänase pensioni lisana emapensioni, mille suurus oleks:
Kaks (kaks last) x 3 (emapensioni kordaja) x 67,94 (praegune aastakoefitsiendi 1,0 väärtus) x 12 (12 kuud) = 4891,68 krooni aastas.
2010. aasta keskmine pension oli 4785 krooni. Seega saab kahe lapse ema aastas vähemalt 13-da keskmise vanaduspensioni suuruse pensionilisa. Ja näiteks nelja lapse ema saab aastas juurde vastavalt kahe kuu pensioni.

Kas ka tänaste pensionäridest emade pension suureneb?
Jah suureneb. Tänaste pensionäride puhul hakkab üks lapsevanematest saama 2 pensionistaaži täisaasta eest pensionilisa, kui laps sündis enne 1991. aastat. Meie ettepaneku järgi peaks olema pensionisüsteemis erinevate põlvkondade panus laste kasvatamisel kompenseeritud võrdselt. Seepärast makstaks neile pensionäridele, kes varasema arvestuse järgi saavad 2 pensionistaaži täisaastat lapse pealt, emapensioni mudeli järgi vähemalt ühe pensionistaaži täisaasta väärtuses pensionilisa. Kahe lapse üleskasvatamise puhul oleks see vähemalt 1631 krooni ja näiteks nelja lapse korral 3261 krooni aastas. Kuigi tegu on emapensioniga, saavad ema ja isa soovi korral kokku leppida, et õigus pensionilisale läheks hoopis  isa pensioniarvestusse. Kui ema on surnud, saab pensionilisa taotleda isa tingimusel, et ta on osalenud lapse kasvatamisel ja täitnud ülalpidamiskohustust.  Ja kuna emapension seotakse pensioniarvestuse aastakoefitsiendiga, siis tagab selle edaspidine suurendamine ka emapensioni tõusu tulevikus.
Neli aastat tagasi pakkusin eelmiste Riigikogu valimiste eel IRL programmi koostamisel välja idee, et üks osa pensionist peaks sõltuma pensioni saaja laste sotsiaalmaksust. Tookord see idee meie programmi ei jõudnud. Täna on Emapension üks kolmest IRL valimisplatvormi põhipunktist. Valijate toetuse korral muutub see õiglane põhimõte seaduseks, mis väärtustab nii tänaseid kui tulevasi emasid ja nende vaeva ja hoolt oma laste ja Eesti tuleviku üleskasvatamisel. Valides IRL-i valid oma emale, oma abikaasale või iseendale Emapensioni. 

Käesolev lugu avaldati 23.02.2011 Saaremaa kohalikus ajalehes Meie Maa
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar